Daniel Hansen

Shell och isbjörnarna

Jag stötte på en bild för några dagar sen som var lite svårtydd, det jag hittade var en bild där två poliser arresterade en isbjörn ovanpå en Shell station, bilden hade inte någon beskrivning eller förklarande text till. Men efter lite grävande (en googling) fick jag reda på vad det handlade om.
 
Det var Greenpeace som hade varit i farten och skapat en ganska snygg auktion mot Shells planer att borra efter olja i Arktis. Något som skulle sätta stora områden i risk om minsta lilla skulle gå fel.
 
Men det är inte bara när det går fel som det går illa. Och det är inte första gången som jag stöter på kritik mot Shell. Sist var när jag 'arbetade' för Amnesty i sammanlagt sex dagar och fick läsa på en del om Shells utvinning av olja i Nigerdeltat. Tänk dig hur en borrningsrigg börjar läcka olja överallt omkring sig och att företaget efteråt helt enkelt skiter i att det hänt överhuvudtaget så har du en ganska bra bild utav hur Shell verkar i Nigerdeltat. Detta har pågått ganska länge och det är inte bara läckage som är ett problem.
 
Och varför skriver jag om det här? Jo, för att jag är förbannad. Jag blir förbannad för att Shell konsekvent inte tar ansvar för sin verksamhet, speciellt inte när någonting går fel. Jag vill att Shell får större press på sig att städa upp, jag skiter fullständigt i om det endast kommer att resultera i greenwashing av företagsnamnet i äkta Rainforest Alliance stuk. Så länge någonting blir gjort.
 
Det du kan göra är bland annat att helt enkelt skicka ett kort brev till Shell där du visar att du vet om att det här sker och att det är oacceptabelt.
 
(Bilderna finner du här)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: